Składniki na 2 średnie porcje:
- 2 jajka
- 1 średni banan
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub z tapioki ewentualnie białej mąki ryżowej
Wykonanie:
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy pokrojonego na kawałki banana, mąkę i wszystko niezbyt dokładnie blendujemy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, oliwy, masła klarowanego lub kokosowego. Nakładamy ciasto łyżką, 1 łyżka to 1 placuszek.
Uwaga: placuszki szybko brązowieją więc trzeba być uważnym żeby się nie przypaliły. Świetnie smakują z jogurtem, musem owocowym, świeżymi owocami. Można je też posypać płatkami migdałowymi.
Na zdjęciu wersja na bogato, z jogurtem kokosowym, surowym kakao, masłem orzechowym, musem z gruszek i borówkami.
U nas na śniadanie niemal w każdą sobotę ponieważ dzieci za nimi przepadają.
W wersji dla sportowców, zamiast mąki można dodać miarkę białka (u mnie roślinne z Siły Roślin).
Sprawdzone, przepis łatwy i szybki w wykonaniu a jakie smaczne śniadanie!!! Polecam
Pingback: WEGE POZNAŃ CZ. 1 - MashaMaBLOG