PIECZEMY ŚWIĄTECZNE PIERNIKI👩🏻‍🍳❗️

Pieczesz świąteczne pierniki?


Ja uwielbiam zapach świątecznych pierników w domu. Bardzo lubię też spędzać czas na ich przygotowywaniu.

Przepisy na świąteczne pierniki są różne, mniej lub bardziej wymagające, takie, które muszą dojrzewać dwa tygodnie i takie, które gotowe są do pieczenia od razu. Zwykle co roku testuję nowy przepis na pierniki, bo przecież zawsze mogą być lepsze.
Mam sprawdzony przepis, na najwspanialsze świąteczne pierniki na świecie! Chcę się dziś z Tobą nim podzielić🤗👩🏻‍🍳.

NASZE TEGOROCZNE ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

500 g mąki orkiszowej lub graham

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do pierników

100 g masła klarowanego

150 g cukru trzcinowego

200 ml miodu 

Szczypta soli

1 jajko

1 białko do posmarowania pierniczków

WYKONANIE:

  1. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niego cukier, miód, cynamon i przyprawę do piernika. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W misce mieszamy mąkę z sodą i szczyptą soli. Dodajemy schłodzone masło z cukrem i przyprawami oraz jajko. Zagniatamy ciasto. Można użyć miksera. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy je na wyłożonej pergaminem lub silikonową matą blaszce.
  5. Przed upieczeniem smarujemy pierniczki białkiem.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 – 15 minut
  7. Po wystudzeniu ozdabiamy jak lubimy😉

Nasza dekoracja została wykonana przy pomocy pisaków do zdobienia.

TIPY

Możecie też upiec pierniczki w niższej temperaturze. Nasze piekły się w 120 stopniach przez 15 minut i były idealnie. Niższa temperatura pieczenia oznacza znacznie mniej rakotwórczego akrylamidu. Pierniczki i tak się upieką i będą zdrowsze.

Zamiast mąki graham czy orkiszowej możecie użyć mieszanki mąk bezglutenowych.

Jeśli macie w domu thermomix to działamy tak:

  1. Masło rozpuszczamy z cukrem, miodem i przyprawami 5 minut w temp. 70 stopni, obroty 2 i czekamy kilka minut aż przestygnie. Mieszamy kopystką.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i nastawiamy wyrabianie ciasta (funkcje, przesuwamy palcem w prawo, symbol kłosa) na 4 minuty.
    Pozostałe kroki jak w przepisie.

Jestem ciekawa jakie są Wasze przepisy i sekretne składniki na pierniki, podzielicie się w komentarzu?

Może korzystacie z przepisów na pierniki bezglutenowe, dla alergików lub długodojrzewające?

1 thought on “PIECZEMY ŚWIĄTECZNE PIERNIKI👩🏻‍🍳❗️”

  1. Przepis wypróbowany 🥰. Pierniczki wyszły pyszne i chrupiące 🎅. A co najważniejsze można je zrobić w jeden wieczór ! Idealne na świąteczne wieczory do herbatki ☕️

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *