CIASTECZKA Z TAHINI

Przepis na ciasteczka z tahini pochodzi z książki QUICK & EASY Deliciously Ella, o której jakiś czas temu wspominałam na blogu. Jedne z lepszych jakie jadłam, mięciutkie, ciągnące się i lekko chrupkie… 

SKŁADNIKI:

  • pół kubka zmielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki (ryżowa, orkiszowa…) jaką macie w spiżarni
  • 1/4 kubka tahini
  • 1/3 kubka syropu klonowego
  • szczypta soli
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Do miski wsyp zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie rozmieszaj żeby nie było grudek.
  3. Dodaj tahini i syrop klonowy, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Przełóż masę do lodówki na 20 minut.
  5. Po 20 minutach przy pomocy dużej łyżki nabierz ciasto i uformuj kulki.
  6. Połóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i spłaszcz żeby uzyskać kształt ciasteczek.
  7. Piecz przez 10 do 12 minut żeby pozostały delikatnie miękkie. Kiedy wystygną stwardnieją. Pozwalamy im zupełnie wystygnąć przed jedzeniem, wtedy są najlepsze. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez tydzień. Ale to nierealne, te ciacha 🍪znikają w oka mgnieniu😋 

Ciasteczka z tahini przypominają w smaku znane u nas makaroniki, ale moim zdaniem są od nich smaczniejsze🤗. Wypróbujcie i dajcie znać czy mają szansę pojawić się na Waszym podwieczorku…?

2 thoughts on “CIASTECZKA Z TAHINI”

  1. Pingback: ŚWIADOME EMOCJE - MashaMaBLOG

  2. Pingback: EKSPRESOWE KULKI ESPRESSO ☕️ - MashaMaBLOG

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *