
Przepis na ciasteczka z tahini pochodzi z książki QUICK & EASY Deliciously Ella, o której jakiś czas temu wspominałam na blogu. Jedne z lepszych jakie jadłam, mięciutkie, ciągnące się i lekko chrupkie…
SKŁADNIKI:
- pół kubka zmielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki (ryżowa, orkiszowa…) jaką macie w spiżarni
- 1/4 kubka tahini
- 1/3 kubka syropu klonowego
- szczypta soli
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Do miski wsyp zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie rozmieszaj żeby nie było grudek.
- Dodaj tahini i syrop klonowy, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przełóż masę do lodówki na 20 minut.
- Po 20 minutach przy pomocy dużej łyżki nabierz ciasto i uformuj kulki.
- Połóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i spłaszcz żeby uzyskać kształt ciasteczek.
- Piecz przez 10 do 12 minut żeby pozostały delikatnie miękkie. Kiedy wystygną stwardnieją. Pozwalamy im zupełnie wystygnąć przed jedzeniem, wtedy są najlepsze. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez tydzień. Ale to nierealne, te ciacha 🍪znikają w oka mgnieniu😋
Ciasteczka z tahini przypominają w smaku znane u nas makaroniki, ale moim zdaniem są od nich smaczniejsze🤗. Wypróbujcie i dajcie znać czy mają szansę pojawić się na Waszym podwieczorku…?

Pingback: ŚWIADOME EMOCJE - MashaMaBLOG
Pingback: EKSPRESOWE KULKI ESPRESSO ☕️ - MashaMaBLOG