CAŁY TEN CUKIER

Temat cukru był już nieprawdopodobną ilość razy wałkowany i w sumie trudno coś nowego o nim napisać. A jednak… Tym razem napoczniemy go z innej strony!

CUKRY PROSTE CZY ZŁOŻONE?

Cukier to rodzaj węglowodanów składający się z jednej lub dwóch prostych cząsteczek cukru zwanych sacharydami:

MONOSACHARYDY składają się z 1 cząsteczki cukru, np. glukoza, fruktoza i galaktoza.

DISACHARYDY składają się z 2 cząsteczek cukru, np. sacharoza, laktoza i maltoza.

Cukry proste występują naturalnie w owocach, nabiale i niektórych warzywach. W produktach przetworzonych możemy je spotkać w słodzonych napojach i słodyczach.

INNY PODZIAŁ CUKRÓW

CUKIER WEWNĘTRZNY to cukier naturalnie występujący w owocach i warzywach w ich strukturze komórkowej.

CUKIER ZEWNĘTRZNY to cukier, który nie jest zawarty w strukturze komórkowej, np. laktoza w produktach mlecznych i jako dodatek np. do leków ( cukier mleczny) , miód, soki owocowe niedosładzane, cukier stołowy ( wolne cukry).

WOLNE CUKRY to cukry dodane do produktów spożywczych przez producenta żywności, podczas gotowania i przez konsumenta oraz cukry występujące naturalnie w miodzie, sokach, czy syropach, np. klonowym czy daktylowym.

CUKIER DODANY to taki, który został dodany do żywności na etapie produkcji, który nie występował w niej naturalnie.

CUKIER RAFINOWANY to cukier pozyskany i wyprodukowany z naturalnego źródła, np. cukier z buraka, trzciny cukrowej lub kukurydzy. Cukier taki zostaje przetworzony na cukier prosty, który można dodawać do słodzenia potraw i napojów.

CUKIER NIERAFINOWANY

 Cukier nierafinowany to zasadniczo termin ukuty na potrzeby zwolenników zdrowego stylu życia i branży fitness. Jest to po prostu cukier naturalnie występujący w pożywieniu, nie poddany rafinacji. Może być dodany do żywności w ramach produkcji lub przez konsumenta.

Cukier nierafinowany to miód, melasa, cukier kokosowy lub syrop klonowy.

CZY CUKIER NIERAFINOWANY JEST ZDROWSZY NIŻ RAFINOWNY?

Na pierwszy rzut oka cukier nierafinowany wydaje się zdrowszy niż rafinowany. Nie jest to jednak takie proste. Niekoniecznie cukry nierafinowane będą zdrowszą alternatywą cukru z kilku powodów:

  • Dla organizmu cukier to cukier, ponieważ zawiera cukry proste, które organizm rozkłada i wchłania w postaci glukozy, fruktozy i galaktozy. Dokładnie taki sam mechanizm występuje w przypadku cukru rafinowanego.
  • Cukier nierafinowany zwykle zawiera więcej składników odżywczych, ale są to ilości na tyle znikome, że nie czynią różnicy. W podobnej porcji mamy zwykle porównywalną ilość kalorii do cukru rafinowanego.
  • Nierafinowane cukry, które nie są zawarte w strukturze komórkowej jedzenia to nadal wolne cukry wymagające ograniczenia w diecie.

JAKA ILOŚĆ CUKRU BĘDZIE W PORZĄDKU?

Jeżeli chcesz się stosować do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowa będzie to 5% ogółu energii na poziomie 2000 kcal. Do dyspozycji mamy 5 łyżeczek (po 5 g)  dodanego cukru. Daje nam to 100 kcal. 

Nasz rodzimy Instytut Żywności i Żywienia jest bardziej liberalny i przymyka oko na 10% udział cukru w dobowej ilości energii na poziomie 2000 kcal. Prosty rachunek daje nam 200 kcal z cukru czyli 10 łyżeczek 5 gramowych.

JAK TO POLICZYĆ W SKLEPIE?

Spójrz na etykietę produktu. W tabeli wartości odżywczych znajdziesz pozycję węglowodany, a poniżej w tym cukry. 

CZEKOLADA GORZKA 88% HACHEZ ( AUCHAN)

W mojej czekoladzie na pozycji cukry mamy 8,6 g cukru na 100 g, co oznacza, że w całej tabliczce tej gorzkiej czekolady są niecałe 2 łyżeczki cukru. Mając na uwadze rodzaj smakołyku to bardzo przyzwoity wynik. Jeżeli zjem 1/4 czekolady będzie to mniej niż pół łyżeczki  cukru dodanego.

ZRÓB „RACHUNEK SUMIENIA”…

Jeżeli znajdziesz czas, spróbuj policzyć czy bliżej Ci do normy spożycia cukru dodanego do IŻŻ czy WHO? A może je przekraczasz?

Ciekawa jestem jaki będzie Twój wynik? Pochwalcie się w komentarzach🤗!

Obiecuję, że ja też policzę😉.

* wpis powstał na kanwie materiałów udostępnionych przez www.thefoodmedic.co.uk

2 thoughts on “CAŁY TEN CUKIER”

  1. Staram się jeść regularnie i bardzo ograniczyć cukier. Ten dodany oczywiście. Mam to szczęście mieszkać w kraju, w którym wybór owoców i warzyw jest ogromny i bez problemu komponuję kolacje i przekąski owocowe lub warzywne.
    Moją jedyną „ słabością” w ciągu dnia jest latte z mlekiem migdałowym lub kokosowym (2,5g cukru w 100g mleka), łyżeczka miodu do herbaty (12g cukru), jogurt truskawkowy z płatkami owsianymi (4g).
    Zdarza mi się sporadycznie zjeść baton musli (kiedy czuję napad głodu gdzieś poza domem) 6g cukru.
    Czyli razem to ok. 25 g. Czasem 30g jeśli wypije dwie herbaty 😉
    Kilka razy w miesiącu sięgnę po kawałek gorzkiej czekolady, sezamki lub kawałek ciasta lub lody. Wszystko to w porównaniu do „kiedyś” kiedy skłonna byłam do kupowania drożdżówek, kruchych ciastek, soków w kartonikach itp. produktów uważam za niezłe osiągnięcie, nawet jeśli czasem zdarza nam się „rodzinny czas na chipsy i krakersy” 😉

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.