Nadeszła pora, aby zdrowo sobie osłodzić oczekiwanie na nadejście wiosny. Poniżej znajdziecie przepis na doskonałe EKSPRESOWE kulki espresso z czekoladą, idealne do małej czarnej lub po prostu kiedy najdzie was ochota na coś słodkiego…
Lecicie w kulki? Lecimy razem?
SKŁADNIKI :
- daktyle – 200 g
- gorzka czekolada – 30 g
- nerkowce – 80 g
- płatki owsiane – 50 g
- espresso
- masło orzechowe – 40 g
- kruszone kakao do obtoczenia (można je wymieszać z kawą rozpuszczalną w granulkach, wtedy będą bardziej kawowe…)
WYKONANIE:
Daktyle zalewamy gorącym espresso na około 15 minut do pół godziny. To zależy czy macie daktyle świeże czy suszone. Ja używam świeżych więc czas namaczania może być krótszy. W tym przypadku chodzi też o to, aby nabrały kawowego aromatu . Czekoladę rozdrabniamy i przekładamy do miseczki, orzechy i płatki owsiane miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy namoczone daktyle wraz z kawą oraz masło orzechowe. Blendujemy raz jeszcze przez kilka sekund. Do powstałej masy dodajemy rozdrobnioną czekoladę i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w kruszonym kakao. Można pomieszać kruszone kakao (Rossman) z kawą rozpuszczalną w granulkach.

WERSJA NA THERMOMIX
PRZYGOTOWANIE:
- Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Rozdrabniamy 3 s/obr.5. Odkładamy na bok do miseczki.
- Do naczynia miksującego wrzucamy nerkowce i siekamy 5s/obr.5. Odkładamy na deskę do krojenia.
- Do naczynia miksującego wsypujemy płatki owsiane. Siekamy 3s/obr.6.
- Dodajemy namoczone w espresso i odciśnięte z nadmiaru kawy daktyle i masło orzechowe Miksujemy 30s/obr.6.
- Wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy jeszcze 15s/obr.4.
- Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy w kruszonym kakao, kawie lub np. wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach.
- Kulki możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówki przez 3 dni.
Nie wiem jak Wy, ale ja osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju kulki mocy. Praktycznie zawsze się udają, są zdrowe i mogą mieć mnóstwo smaków. Ogranicza nas tylko wyobraźnia lub zapasy w kuchennych szafkach… Doskonałe na deser, w podróży, do pracy i po treningu. Warto podkreślić, że świetnie się je robi z dziećmi, które dopiero zaczynają swoje kulinarne przygody. Nie ma nic lepszego dla małych rączek jak możliwość lepienia, kulania i oblizywania paluszków. Dobra zabawa gwarantowana!
Jeśli wolicie bardziej chrupiące przekąski to polecam przepis na ciasteczka z tahini⤵️
Ciekawe przepisy na fit słodkości znajdziecie też u https://fitjestgit.pl/7-zdrowych-przekasek-tym-razem-na-slodko-ktore-warto-wyprobowac-planujac-impreze/.